Instructions: This Monk test contains JK Bank Simplification Problems with answer. This will help you in JK bank exam preparation.

This is a FREE online JK Bank Monk Test on topic JK Bank Simplification Problems with answer. You DO NOT pay money to anyone to attend this test.
Each question carries 1 mark, no negative marks.
DO NOT refresh the page.
All the best :-).

Results

-

#1. A man has Rs.480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

Answer: Option D Explanation:
Let number of notes of each denomination be x. Then x  5x  10x = 480  16x = 480  x = 30. Hence, total number of notes = 3x = 90.

#2. There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:

Answer: Option C

Explanation:

Let the number of students in rooms A and B be x and y respectively.

Then, x – 10 = y  10      x – y = 20 …. (i)

and x  20 = 2(y – 20)      x – 2y = -60 …. (ii)

Solving (i) and (ii) we get: x = 100 , y = 80.

 The required answer A = 100.

#3. The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:

Answer: Option D

Explanation:

Let the cost of a chair and that of a table be Rs. x and Rs. y respectively.

Then, 10x = 4y   or   y = 5 x.
2

 15x  2y = 4000

 15x  2 x 5 x = 4000
2

 20x = 4000

 x = 200.

So, y = 5 x 200 = 500.
2

Hence, the cost of 12 chairs and 3 tables = 12x  3y

= Rs. (2400 1500)

= Rs. 3900.

#4. The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay ?

Answer: Option B

Explanation:

Let the price of a saree and a shirt be Rs. x and Rs. y respectively.

Then, 2x  4y = 1600 …. (i)

and x  6y = 1600 …. (ii)

Divide equation (i) by 2, we get the below equation. 

=> x    2y =  800. --- (iii)

Now subtract (iii) from (ii)

 x    6y = 1600  (-)
 x    2y =  800  
----------------
      4y =  800
----------------

Therefore, y = 200.

Now apply value of y in (iii)

=>  x   2 x 200 = 800

=>  x   400 = 800

Therefore x = 400

Solving (i) and (ii) we get x = 400, y = 200.

 Cost of 12 shirts = Rs. (12 x 200) = Rs. 2400.

#5. A sum of Rs. 1360 has been divided among A, B and C such that A gets of what B gets and B gets of what C gets. B's share is:

Answer: Option C

Explanation:

Let C’s share = Rs. x

Then, B’s share = Rs. x ,   A’s share = Rs. 2 x x = Rs. x
4 3 4 6
x x  x = 1360
6 4
17x = 1360
12
 x = 1360 x 12 = Rs. 960
17
Hence, B’s share = Rs. 960 = Rs. 240.
4

#6. One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund ?

Answer: Option C

Explanation:

Let savings in N.S.C and P.P.F. be Rs. x and Rs. (150000 – x) respectively. Then,

1 x = 1 (150000 – x)
3 2
x x = 75000
3 2
5x = 75000
6
 x = 75000 x 6 = 90000
5

 Savings in Public Provident Fund = Rs. (150000 – 90000) = Rs. 60000

#7. A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed:

Answer: Option A

Explanation:

Let the total number of shots be x. Then,

Shots fired by A = 5 x
8
Shots fired by B = 3 x
8
Killing shots by A = 1 of 5 x = 5 x
3 8 24
Shots missed by B = 1 of 3 x = 3 x
2 8 16
3x = 27 or x = 27 x 16 = 144.
16 3
Birds killed by A = 5x = 5 x 144 = 30.
24 24

#8. Eight people are planning to share equally the cost of a rental car. If one person withdraws from the arrangement and the others share equally the entire cost of the car, then the share of each of the remaining persons increased by:

Answer: Option A

Explanation:

Original share of 1 person = 1
8
New share of 1 person = 1
7
Increase = 1 1 = 1
7 8 56
 Required fraction = (1/56) = 1 x 8 = 1
(1/8) 56 1 7

#9. To fill a tank, 25 buckets of water is required. How many buckets of water will be required to fill the same tank if the capacity of the bucket is reduced to two-fifth of its present ?

Answer: Option C

Explanation:

Let the capacity of 1 bucket = x.

Then, the capacity of tank = 25x.

New capacity of bucket = 2 x
5
 Required number of buckets = 25x
(2x/5)
=  25x x 5
2x
= 125
2

= 62.5

#10. In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?

Answer: Option B

Explanation:

Suppose the man works overtime for x hours.

Now, working hours in 4 weeks = (5 x 8 x 4) = 160.

 160 x 2.40  x x 3.20 = 432

 3.20x = 432 – 384 = 48

 x = 15.

Hence, total hours of work = (160 15) = 175.

#11. A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:

Answer: Option D

Explanation:

Let the number of hens be x and the number of cows be y.

Then, x   y = 48 …. (i)

and 2x  4y = 140      x  2y = 70 …. (ii)

Solving (i) and (ii) we get: x = 26, y = 22.

 The required answer = 26.

#12. David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross ?

Answer: Option C

Explanation:

Suppose their paths cross after x minutes.

Then, 11 57x = 51 – 63x        120x = 40

x = 1
3
Number of floors covered by David in (1/3) min. = 1 x 57 = 19.
3

So, their paths cross at (11 19) i.e., 30th floor.

finish