Instructions: This Monk test contains JK Bank Ratio and Proportion Problems with answer. This will help you in JK bank exam preparation.

This is a FREE online JK Bank Monk Test on topic JK Bank Ratio and Proportion Problems with answer. You DO NOT pay money to anyone to attend this test.
Each question carries 1 mark, no negative marks.
DO NOT refresh the page.
All the best :-).

Directions to Solve
In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Results

-

#1. A and B together have Rs. 1210. If 4/15 of A's amount is equal to 2/5 of B's amount, how much amount does B have?

Answer: Option B Explanation:
4 A = 2 B
15 5
 A = 2 x 15 B
5 4
 A = 3 B
2
A = 3
B 2
 A : B = 3 : 2.
 B’s share = Rs. 1210 x 2 = Rs. 484.
5

#2. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

Answer: Option C

Explanation:

Let the third number be x.

Then, first number = 120% of x = 120x = 6x
100 5
Second number = 150% of x = 150x = 3x
100 2
 Ratio of first two numbers = 6x : 3x = 12x : 15x = 4 : 5.
5 2

#3. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

Answer: Option C

Explanation:

Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.

Then, 4x – 3x = 1000

 x = 1000.

 B’s share = Rs. 2x = Rs. (2 x 1000) = Rs. 2000.

#4. Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats?

Answer: Option A

Explanation:

Originally, let the number of seats for Mathematics, Physics and Biology be 5x, 7x and 8x respectively.

Number of increased seats are (140% of 5x), (150% of 7x) and (175% of 8x).

140 x 5x , 150 x 7x and 175 x 8x
100 100 100
 7x, 21x and 14x.
2
 The required ratio = 7x : 21x : 14x
2

 14x : 21x : 28x

 2 : 3 : 4.

#5. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quantity of water to be further added is:

Answer: Option D

Explanation:

Quantity of milk = 60 x 2 litres = 40 litres.
3

Quantity of water in it = (60- 40) litres = 20 litres.

New ratio = 1 : 2

Let quantity of water to be added further be x litres.

Then, milk : water = 40 .
20  x
Now, 40 = 1
20  x 2

 20  x = 80

 x = 60.

 Quantity of water to be added = 60 litres.

#6. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?

Answer: Option C

Explanation:

Originally, let the number of boys and girls in the college be 7x and 8x respectively.

Their increased number is (120% of 7x) and (110% of 8x).

120 x 7x and 110 x 8x
100 100
42x and 44x
5 5
 The required ratio = 42x : 44x = 21 : 22.
5 5

#7. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit's salary?

Answer: Option D

Explanation:

Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.

Then, 2x  4000 = 40
3x  4000 57

 57(2x  4000) = 40(3x  4000)

 6x = 68,000

 3x = 34,000

Sumit’s present salary = (3x  4000) = Rs.(34000 4000) = Rs. 38,000.

#8. If 0.75 : x :: 5 : 8, then x is equal to:

Answer: Option B

Explanation:

(x x 5) = (0.75 x 8)    x = 6 = 1.20
5

#9. The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then the second number is:

Answer: Option B

Explanation:

Let the three parts be A, B, C. Then,

A : B = 2 : 3 and B : C = 5 : 8 = 5 x 3 : 8 x 3 = 3 : 24
5 5 5
 A : B : C = 2 : 3 : 24 = 10 : 15 : 24
5
 B = 98 x 15 = 30.
49

#10. If Rs. 782 be divided into three parts, proportional to 1/2 : 2/3 : 3/4, then the first part is:

Answer: Option D

Explanation:

Given ratio =  :  :  = 6 : 8 : 9.

 1st part = Rs. 782 x 6 = Rs. 204
23

#11. The salaries A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be new ratio of their salaries?

Answer: Option C

Explanation:

Let A = 2k, B = 3k and C = 5k.

A’s new salary = 115 of 2k = 115 x 2k = 23k
100 100 10
B’s new salary = 110 of 3k = 110 x 3k = 33k
100 100 10
C’s new salary = 120 of 5k = 120 x 5k = 6k
100 100
 New ratio 23k : 33k : 6k = 23 : 33 : 60
10 10

#12. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?

Answer: Option C

Explanation:

Let 40% of A = 2 B
3
Then, 40A = 2B
100 3
2A = 2B
5 3
A = 2 x 5 = 5
B 3 2 3

 A : B = 5 : 3.

#13. The fourth proportional to 5, 8, 15 is:

Answer: Option B

Explanation:

Let the fourth proportional to 5, 8, 15 be x.

Then, 5 : 8 : 15 : x

 5x = (8 x 15)

x = (8 x 15) = 24.
5

#14. Two number are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12 : 23. The smaller number is:

Answer: Option B

Explanation:

Let the numbers be 3x and 5x.

Then, 3x – 9 = 12
5x – 9 23

 23(3x – 9) = 12(5x – 9)

 9x = 99

 x = 11.

 The smaller number = (3 x 11) = 33.

#15. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of 1 : 2 : 3. If there is Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?

Answer: Option C

Explanation:

Let the number of 25 p, 10 p and 5 p coins be x, 2x, 3x respectively.

Then, sum of their values = Rs. 25x 10 x 2x 5 x 3x = Rs. 60x
100 100 100 100
60x = 30     x = 30 x 100 = 50.
100 60

Hence, the number of 5 p coins = (3 x 50) = 150.

finish

Also Check