Instructions: This Monk test contains JK Bank Height and Distance Problems. This will help you in JK bank exam preparation.

  • This is a FREE online JK Bank Monk Test on topic JK Bank train Problems with answer. You DO NOT pay money to anyone to attend this test.
  • Each question carries 1 mark, no negative marks.
  • DO NOT refresh the page.
  • All the best :-).

Results

-

#1. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

Answer: Option D Explanation:
Speed = 60 x 5 m/sec = 50 m/sec.
18 3
Length of the train = (Speed x Time).
 Length of the train = 50 x 9 m = 150 m.
3

#2. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

Answer: Option B

Explanation:

Speed of the train relative to man = 125 m/sec
10
   = 25 m/sec.
2
   = 25 x 18 km/hr
2 5

= 45 km/hr.

Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x – 5) km/hr.

 x – 5 = 45          x = 50 km/hr.

#3. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

Answer: Option C

Explanation:

Speed = 45 x 5 m/sec = 25 m/sec.
18 2

Time = 30 sec.

Let the length of bridge be x metres.

Then, 130  x = 25
30 2

 2(130  x) = 750

 x = 245 m.

#4. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

Answer: Option B

Explanation:

Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

Then, length of the first train = 27x metres,

and length of the second train = 17y metres.

27x  17y = 23
x  y

 27x  17y = 23x  23y

 4x = 6y

x = 3 .
y 2

#5. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

Answer: Option B

Explanation:

Speed = 54 x 5 m/sec = 15 m/sec.
18

Length of the train = (15 x 20)m = 300 m.

Let the length of the platform be x metres.

Then, x  300 = 15
36

 x  300 = 540

 x = 240 m.

#6. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

Answer: Option B

Explanation:

Speed = 240 m/sec = 10 m/sec.
24
 Required time = 240 650 sec = 89 sec.
10

#7. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

Answer: Option A

Explanation:

Let the length of each train be x metres.

Then, distance covered = 2x metres.

Relative speed = (46 – 36) km/hr

   = 10 x 5 m/sec
18
   = 25 m/sec
9
2x = 25
36 9

 2x = 100

 x = 50.

#8. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

Answer: Option A

Explanation:

Formula for converting from km/hr to m/s:   X km/hr = X x 5 m/s.
18
Therefore, Speed = 45 x 5 m/sec = 25 m/sec.
18 2

Total distance to be covered = (360 140) m = 500 m.

Formula for finding Time = Distance
Speed
 Required time = 500 x 2 sec = 40 sec.

#9. Two trains are moving in opposite directions @ 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:

Answer: Option C

Explanation:

Relative speed = (60 90) km/hr

   = 150 x 5 m/sec
18
   = 125 m/sec.
3

Distance covered = (1.10 0.9) km = 2 km = 2000 m.

Required time = 2000 x 3 sec = 48 sec.
125

#10. A jogger running at 9 kmph alongside a railway track in 240 metres ahead of the engine of a 120 metres long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

Answer: Option C

Explanation:

Speed of train relative to jogger = (45 – 9) km/hr = 36 km/hr.

   = 36 x 5 m/sec
18

= 10 m/sec.

Distance to be covered = (240 120) m = 360 m.

 Time taken = 360 sec = 36 sec.
10

#11. A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?

Answer: Option A

Explanation:

Relative speed = (120 80) km/hr

   = 200 x 5 m/sec
18
   = 500 m/sec.
9

Let the length of the other train be x metres.

Then, x  270 = 500
9 9

 x  270 = 500

 x = 230.

#12. A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?

Answer: Option D

Explanation:

Speed = 72 x 5 m/sec = 20 m/sec.
18

Time = 26 sec.

Let the length of the train be x metres.

Then, x  250 = 20
26

 x  250 = 520

 x = 270.

#13. Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is:

Answer: Option C

Explanation:

Let the speed of the slower train be x m/sec.

Then, speed of the faster train = 2x m/sec.

Relative speed = (x  2x) m/sec = 3x m/sec.

(100 100) = 3x
8

 24x = 200

 x = 25 .
3
So, speed of the faster train = 50 m/sec
3
   = 50 x 18 km/hr
3 5

= 60 km/hr.

#14. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:

Answer: Option D

Explanation:

Relative speed = (60 40) km/hr = 100 x 5 m/sec = 250 m/sec.
18 9

Distance covered in crossing each other = (140 160) m = 300 m.

Required time = 300 x 9 sec = 54 sec = 10.8 sec.
250 5

#15. A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 31/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?

Answer: Option B

Explanation:

Total distance covered
= ( 7 1 ( miles
2 4
= 15 miles.
4
Therefore Time taken
= ( 15 ( hrs
4 x 75
= 1 hrs
20
= ( 1 x 60 ( min.
20
= 3 min.

#16. A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:

Answer: Option C

Explanation:

Speed = ( 78 x 5 ( m/sec = ( 65 ( m/sec.
18 3

Time = 1 minute = 60 seconds.

Let the length of the tunnel be x metres.

Then, ( 800  x ( = 65
60 3

=> 3(800  x) = 3900

=> x = 500.

#17. 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

Answer: Option B

Explanation:

Speed = ( 300 ( m/sec = 50 m/sec.
18 3

Let the length of the platform be x metres.

Then, ( x  300 ( = 50
39 3

=> 3(x  300) = 1950

=> x = 350 m.

finish