Instructions: This Monk test contains JK Bank Percentage Problems with answer. This will help you in JK bank exam preparation.

This is a FREE online JK Bank Monk Test on topic JK Bank Percentage Problems with answer. You DO NOT pay money to anyone to attend this test.
Each question carries 1 mark, no negative marks.
DO NOT refresh the page.
All the best :-).

Results

-

#1. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?

Answer: Option B Explanation:
Number of runs made by running = 110 – (3 x 4 8 x 6) = 110 – (60) = 50.
 Required percentage = 50 x 100 % = 45 5 %
110 11

#2. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

Answer: Option C

Explanation:

Let their marks be (x  9) and x.

Then, x  9 = 56 (x  9  x)
100

 25(x  9) = 14(2x  9)

 3x = 99

 x = 33

So, their marks are 42 and 33.

#3. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

Answer: Option D

Explanation:

Suppose originally he had x apples.

Then, (100 – 40)% of x = 420.

60 x = 420
100
 x = 420 x 100   = 700.
60

#4. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit's digit?

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, the numbers which have 1 or 9 in the unit’s digit, have squares that end in the digit 1. Such numbers from 1 to 70 are 1, 9, 11, 19, 21, 29, 31, 39, 41, 49, 51, 59, 61, 69.

Number of such number =14

 Required percentage = 14 x 100 % = 20%.
70

#5. If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?

Answer: Option E

Explanation:

x% of y = x y = y x y% of x
100 100

 A = B.

#6. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

Answer: Option A

Explanation:

20% of a = b    20 a = b.
100
 b% of 20 = b x 20 = 20 a x 1 x 20 = 4 a = 4% of a.
100 100 100 100

#7. In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

Answer: Option E

Explanation:

Let the number of students be x. Then,

Number of students above 8 years of age = (100 – 20)% of x = 80% of x.

 80% of x = 48 2 of 48
3
80 x = 80
100

 x = 100.

#8. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.

Answer: Option D

Explanation:

5% of A 4% of B = 2  (6% of A 8% of B)
3
5  A 4  B = 2 6  A 8  B
100 100 3 100 100
1  A 1  B = 1  A 4  B
20 25 25 75
1 1  A = 4 1  B
20 25 75 25
1  A = 1  B
100 75
A = 100 = 4 .
B 75 3

 Required ratio = 4 : 3

#9. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation?

Answer: Option D

Explanation:

Let the number be x.

Then, error = 5 x – 3 x = 16 x.
3 5 15
Error% = 16x x 3 x 100 %= 64%.
15 5x

#10. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

Answer: Option A

Explanation:

Number of valid votes = 80% of 7500 = 6000.

 Valid votes polled by other candidate = 45% of 6000

= 45 x 6000 = 2700.
100

#11. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

Answer: Option A

Explanation:

Total number of votes polled = (1136 7636 11628) = 20400.

 Required percentage = 11628 x 100 % = 57%.
20400

#12. Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

Answer: Option B

Explanation:

Let the sum paid to Y per week be Rs. z.

Then, z  120% of z = 550.

 z  120 z = 550
100
11 z = 550
5
 z = 550 x 5   = 250.
11

#13. Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?

Answer: Option C

Explanation:

Let the amount taxable purchases be Rs. x.

Then, 6% of x = 30
100
 x = 30 x 100  = 5.
100 6

 Cost of tax free items = Rs. [25 – (5 0.30)] = Rs. 19.70

#14. Rajeev buys good worth Rs. 6650. He gets a rebate of 6% on it. After getting the rebate, he pays sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods.

Answer: Option A

Explanation:

Rebate = 6% of Rs. 6650 = Rs. 6 x 6650 = Rs. 399.
100
Sales tax = 10% of Rs. (6650 – 399) = Rs. 10 x 6251 = Rs. 625.10
100

 Final amount = Rs. (6251 625.10) = Rs. 6876.10

#15. The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:

Answer: Option B

Explanation:

Increase in 10 years = (262500 – 175000) = 87500.

Increase% = 87500 x 100 % = 50%.
175000
 Required average = 50 % = 5%.
10
finish