Instructions: This Monk test contains JK Bank Calendar Problems with answer. This will help you in JK bank exam preparation.

This is a FREE online JK Bank Monk Test on topic JK Bank Calendar Problems with answer. You DO NOT pay money to anyone to attend this test.
Each question carries 1 mark, no negative marks.
DO NOT refresh the page.
All the best :-).

Results

-

#1. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?

Answer: Option C Explanation:
On 31st December, 2005 it was Saturday. Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 1 2 1) = 5 days.  On 31st December 2009, it was Thursday. Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.

#2. What was the day of the week on 28th May, 2006?

Answer: Option D

Explanation:

28 May, 2006 = (2005 years Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

5 years = (4 ordinary years 1 leap year) = (4 x 1 1 x 2)  6 odd days

Jan.  Feb.   March    April    May 
(31    28     31       30       28 ) = 148 days

 148 days = (21 weeks 1 day)  1 odd day.

Total number of odd days = (0 0 6 1) = 7  0 odd day.

Given day is Sunday.

#3. What was the day of the week on 17th June, 1998?

Answer: Option C

Explanation:

17th June, 1998 = (1997 years Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 300 years = (5 x 3)  1

97 years has 24 leap years 73 ordinary years.

Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 73) = 121 = 2 odd days.

Jan.  Feb.   March    April    May      June 
(31    28     31       30       31       17) = 168 days

 168 days = 24 weeks = 0 odd day.

Total number of odd days = (0 1 2 0) = 3.

Given day is Wednesday.

#4. Today is Monday. After 61 days, it will be:

Answer: Option B

Explanation:

Each day of the week is repeated after 7 days.

So, after 63 days, it will be Monday.

 After 61 days, it will be Saturday.

#5. If 6th March, 2005 is Monday, what was the day of the week on 6th March, 2004?

Answer: Option A

Explanation:

The year 2004 is a leap year. So, it has 2 odd days.

But, Feb 2004 not included because we are calculating from March 2004 to March 2005. So it has 1 odd day only.

 The day on 6th March, 2005 will be 1 day beyond the day on 6th March, 2004.

Given that, 6th March, 2005 is Monday.

 6th March, 2004 is Sunday (1 day before to 6th March, 2005).

#6. On what dates of April, 2001 did Wednesday fall?

Answer: Option D

Explanation:

We shall find the day on 1st April, 2001.1st April, 2001 = (2000 years Period from 1.1.2001 to 1.4.2001)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

Jan. Feb. March April
(31 28 31 1)     = 91 days  0 odd days.

Total number of odd days = (0 0 0) = 0

On 1st April, 2001 it was Sunday.

In April, 2001 Wednesday falls on 4th, 11th, 18th and 25th.

#7. How many days are there in x weeks x days?

Answer: Option B

Explanation:

x weeks x days = (7x   x) days = 8x days.

#8. The last day of a century cannot be

Answer: Option C

Explanation:

100 years contain 5 odd days.

 Last day of 1st century is Friday.

200 years contain (5 x 2)  3 odd days.

 Last day of 2nd century is Wednesday.

300 years contain (5 x 3) = 15  1 odd day.

 Last day of 3rd century is Monday.

400 years contain 0 odd day.

 Last day of 4th century is Sunday.

This cycle is repeated.

 Last day of a century cannot be Tuesday or Thursday or Saturday.

#9. On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004?

Answer: Option C

Explanation:

The year 2004 is a leap year. It has 2 odd days.

 The day on 8th Feb, 2004 is 2 days before the day on 8th Feb, 2005.

Hence, this day is Sunday.

#10. The calendar for the year 2007 will be the same for the year:

Answer: Option D

Explanation:

Count the number of odd days from the year 2007 onwards to get the sum equal to 0 odd day.

Year    : 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Odd day : 1    2    1    1    1    2    1    1    1    2    1    

Sum = 14 odd days  0 odd days.

 Calendar for the year 2018 will be the same as for the year 2007.

#11. Which of the following is not a leap year?

Answer: Option A

Explanation:

The century divisible by 400 is a leap year.

 The year 700 is not a leap year.

#12. On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?

Answer: Option D

Explanation:

The year 2006 is an ordinary year. So, it has 1 odd day.

So, the day on 8th Dec, 2007 will be 1 day beyond the day on 8th Dec, 2006.

But, 8th Dec, 2007 is Saturday.

 8th Dec, 2006 is Friday.

#13. January 1, 2008 is Tuesday. What day of the week lies on Jan 1, 2009?

Answer: Option C

Explanation:

The year 2008 is a leap year. So, it has 2 odd days.

1st day of the year 2008 is Tuesday (Given)

So, 1st day of the year 2009 is 2 days beyond Tuesday.

Hence, it will be Thursday.

#14. January 1, 2007 was Monday. What day of the week lies on Jan. 1, 2008?

Answer: Option B

Explanation:

The year 2007 is an ordinary year. So, it has 1 odd day.

1st day of the year 2007 was Monday.

1st day of the year 2008 will be 1 day beyond Monday.

Hence, it will be Tuesday.

finish