Instructions: This Monk test contains JK Bank Blood Relations Problems with answer. This will help you in JK bank exam preparation.

This is a FREE online JK Bank Monk Test on topic JK Bank Blood Relations Problems with answer. You DO NOT pay money to anyone to attend this test.
Each question carries 1 mark, no negative marks.
DO NOT refresh the page.
All the best :-).

Directions to Solve
In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Results

-

#1. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?

Answer: Option D Explanation:
The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh’s mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.

#2. If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

Answer: Option C

Explanation:

P – M → P is the brother of M

M N → M is the mother of N

N x Q → N is the sister of Q

Therefore, P is the maternal uncle of Q.

#3. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

Answer: Option D

Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.

If D is Female, the answer is Niece.

As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.

Note: Niece – A daughter of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law. Nephew – A son of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law.

#4. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

Answer: Option D

Explanation:

M x N → M is the father of N

N – C → N is the sister of C

and C F → C is the brother of F.

Hence, M is the father of C or C is the son of M.

#5. Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?

Answer: Option A

Explanation:

The father of the boy’s uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of father.

#6. Pointing to a photograph Lata says, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Lata?

Answer: Option A

Explanation:

The man in the photograph is the son of the only son of Lata’s grandfather i.e., the man is the son of Lata’s father. Hence, the man is the brother of Lata.

#7. If A + B means A is the brother of B; A x B means A is the son of B; and A % B means B is the daughter of A then which of the following means M is the maternal uncle of N?

Answer: Option D

Explanation:

Because the sex of O is not known.

#8.

If D is the brother of B, how B is related to C? To answer this question which of the statements is/are necessary?
1) The son of D is the grandson of C.
2) B is the sister of D.

 

Answer: Option D

Explanation:

Given: D is the brother of B.

From statement 1, we can detect that D is son of C (son of D is the grandson of C).

From statement 2, we can detect that B is ‘Female’ (sister of D).

Therefore, B is daughter of C.

#9. If A + B means A is the father of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the wife of B and A x B means A is the mother of B, which of the following shows that M is the maternal grandmother of T?

Answer: Option A

Explanation:

M x N → M is the mother of N

N % S → N is the wife of S

and S T → is the father of T.

Hence, M is the maternal grandmother of T.

#10. Pointing to a photograph. Bajpai said, "He is the son of the only daughter of the father of my brother." How Bajpai is related to the man in the photograph?

Answer: Option D

Explanation:

The man in the photo is the son of the sister of Bajpai. Hence, Bajpai is the maternal uncle of the man in the photograph.

#11. Deepak said to Nitin, "That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father's wife." How is the boy playing football related to Deepak?

Answer: Option B

Explanation:

Father’s wife → mother. Hence, the daughter of the mother means sister and sister’s younger brother means brother. Therefore, the boy is the brother of Deepak.

#12. Pointing a photograph X said to his friend Y, "She is the only daughter of the father of my mother." How X is related to the person of photograph?

Answer: Option B

Explanation:

‘The only daughter of the father of X’s mother’ means mother of X.

Hence X is the son of the lady in the photograph.

#13. Veena who is the sister-in-law of Ashok, is the daughter-in-law of Kalyani. Dheeraj is the father of Sudeep who is the only brother of Ashok. How Kalyani is related to Ashok?

Answer: Option D

Explanation:

Ashok is the only brother of Sudeep and Veena is the sister-in-law of Ashok. Hence Veena is the wife of Sudeep. Kalyani is the mother-in-law of Veena. Kalyani is the mother of Ashok.

#14. If A + B means A is the sister of B; A x B means A is the wife of B, A % B means A is the father of B and A - B means A is the brother of B. Which of the following means T is the daughter of P?

Answer: Option B

Explanation:

P x Q → P is the wife of Q

Q % R → Q is the father of R

R – T → R is the brother of T

T S → T is the sister of S.

Therefore, T is the daughter of P.

#15. Pointing to a woman, Abhijit said, "Her granddaughter is the only daughter of my brother." How is the woman related to Abhijit?

Answer: Option D

Explanation:

Daughter of Abhijit’s brother → niece of Abhijit. Thus the granddaughter of the woman is Abhijit’s niece.

Hence, the woman is the mother of Abhijit.

finish

Also Check